Klobučarstvo

Klobučarstvo je obrt, ki ima za sabo že burno zgodovino. Temu primeren je tudi bogat nabor različnih oblik in stilov, ki so se pojavili v vseh obdobjih klobučarske obrti in mode.

Dandanes se klobuki in druga pokrivala pojavljajo v kolekcijah visoke mode, v gledališčih ter kot vsakdanji modni dodatki. Nepogrešljivi pa so tudi kot del uniforme različnih institucionaliziranih skupin in poklicev. Ne glede na namen, pa odražajo mojstrstvo obrtnika in predstavljajo osebnostni izraz posameznika, ki to pokrivalo nosi.

V našem podjetju se ukvarjamo s proizvodnjo in prodajo pokrival lastne blagovne znamke Rudolf. Izdelujemo klobuke za gledališča, za folklorne skupine, gasilce, policiste, narodne noše, pa tudi cilindre in druge modne moške klobuke.

LEGENDARNI KLOBUK PANAMA-NAREJEN V EQUADORJU

Od leta 1630 so equadorski klobuki pokrili veliko znanih imen, vključujoč Napoleona, Winstona Churchilla, Nikite Hruščova, Harry Trumana, Poul Newmana, Madone ....

V letu 1906 med obiskom gradnje Panamskega prekopa je tedanji predsednik USA Theodore Roosewelt nosil slamnik, izdelan v Equadorju. Njegova fotografija je obšla svet in slamnik so poimenovali »the Panama hat«.

Za izdelavo klobuka je potrebno od enega tedna do šest mesecev, odvisno od gostote pletenja. Uporablja se izključno »toquilla« slamnata vlakna, to je trava, ki originalno zraste samo v Equadorju. Tanjša so vlakna, bolj gosto je pletenje, več časa se porabi za izdelavo in višja je kvaliteta.

Nositi originalni »the Panama hat« govori o značaju in odnosu do odličnosti človeka.

IZDELAVA KLOBUKOV IZ ZAJČJE DLAKE

Začetki izdelave segajo v 18. Stoletje in se niso dosti menjali kljub strojem v današnjih klobučarskih delavnicah. Potrebna sta dva postopka pri oblikovanju klobučevine v klobuk – oblikovanje zaobljenega stožca, ki se v postopku skrči in oblikovanje v formo klobuka.

Klobučevina je iz dlake posebne vrste zajcev, ponavadi iz Belgije. Običajno se uporablja samo dlaka s trebušnega dela zajcev, katero sortirajo glede na kakovostl. Nato se dlako večkrat očisti in prepiha, tako da se odstrani umazanije in nezaželjene delce.

Potem se določeno količino dlake položi na približno meter visok bakren vrteči se stožec, ki je luknjičast, tako da zrak posrka dlake navzdol. Ko se stožec potopi v vročo vodo, se vlakna skrčijo in začne se proces nastajanja klobučevine.

V postopku pregibanja, gnetenja in namakanja krznenih stožcev v vroči vodi se obliika stožca skrči na približno velikost klobuka.

Krznene stožce se oblikuje v klobuke na lesenih modelih, ki so različnih oblki in velikosti:

Klobučarstvo Rudolf iz Ljubljane uporabljha samo izbrane kakovosti zajčje dlake.